Archiv novinek - literárně dramatický obor

Repríza „O nespravedlivě odsouzeném“ na Majálesu v HB

Repríza „O nespravedlivě odsouzeném“ na Majálesu v HB

Po půl roce oprášili starší svoji pouliční inscenaci, kterou znovu zahráli na náměstí v Havlíčkově Brodě, nyní v pošmourném a chladném počasí v rámci studentského Majálesu pořádaného místním gymnáziem.

Více

Krajská přehlídka LDO v Jihlavě

Krajská přehlídka LDO v Jihlavě

Práce na přednesu byla završena účastí dvou našich žáků (Jáchyma Šidláka a Sofie Petrové) na krajské přehlídce v divadelním sále ZUŠ Jihlava.

Více

Individuální práce na přednesu

Individuální práce na přednesu

Vzhledem k tomu, že pro letošní školní rok byla pro LDO základních uměleckých škol vypsána soutěž v přednesu či krátkých dialozích, pracovaly obě skupiny často také na svých individuálních přednesových schopnostech. Každý nejprve zkoušel mluvit o zadaném tématu „z patra“, posléze se učil krátký text či báseň.

Více

Adventní koncerty

Adventní koncerty

Ve spolupráci se sl. uč. Tamarou Junovou žákyně LDO moderovaly dva předvánoční orchestrální a sborové koncerty, nejdříve v Kostele sv. Rodiny v Havlíčkově Brodě (Šárka Převrátilová, Andrea Doležalová) a druhý den v kostele v Libici nad Doubravou (Ema Ryvolová a Sofie Petrová). Obě akce tak obohatily povídáním o adventu a zvycích vánočních.

Více

Předvánoční improvizované vystoupení skupiny mladších

Předvánoční improvizované vystoupení skupiny mladších

Pro rodiče se nyní předvedli i nejmladší z LDO a to prostřednictvím několika improvizačních cvičení a krátké polo-improvizované scénky o (ne)přicházení Ježíška.

Více

Trh řemesel – premiéra pověsti

Trh řemesel – premiéra pověsti

Během řemeslných trhů v Havlíčkově Brodě na náměstí zahráli dvakrát i studenti LDO, konkrétně pověst „O nespravedlivě odsouzeném“, která připomenula údajnou poslední popravu brodskou. Inscenace se nakonec oproti plánům hrála na velkém podiu a s mikrofony, což byla trochu technická komplikace, ale nakonec se s ní naši studenti vyrovnali a sklidili zasloužený potlesk.

Více

Pověst „O nespravedlivě odsouzeném“

Pověst „O nespravedlivě odsouzeném“

Z práce starších vykrystalizoval lidový, ba přímo pouliční divadelní kus vycházející z brodské pověsti o nespravedlivě odsouzeném jinochovi, kterému se líbila dcera místního primátora. Intenzivně se vytváří kulisy, shánějí kostýmy.

Více

Začátek nového školního roku

Začátek nového školního roku

Jako v roce předchozím vznikly v LDO dvě vyučovací skupiny, přičemž nově vznikla i skupina „malých“, resp. žáků mezi 6-9 lety. S těmi budou probírány úplné divadelní základy – pohyb v prostoru, práce s těžištěm těla, správné dýchání a schopnost uvolnění. Se staršími je připravena spolupráce s městem na trhu řemesel.

Více

Diplom za autorské hledání spojeného souboru LDO

Diplom za autorské hledání spojeného souboru LDO

Účast na krajské přehlídce dopadla úspěšně, protože náš nově pojmenovaný „Soubor z jeskyně“ dostal za inscenaci „Platonujeme“ uznání v podobě diplomu oceňujícím autorské hledání.

Více

Účast našich žáků na krajské přehlídce LDO ZUŠ

Účast našich žáků na krajské přehlídce LDO ZUŠ

Během plynulého období byla odeslána přihláška na krajskou přehlídku LDO ZUŠ, která se bude konat 6. dubna 2013 v Novém Městě na Moravě. Soutěžit budou naši žáci LDO a předvedou dvě představení. Starší nastudování s názvem "Dobrej nápad aneb Pod okny nepříjemného dědíka" a s novější, které ponese název "Platonujeme" a na němž se nyní intenzivně pracuje. Toto nové představení řeší poměrně novodobou otázku „Je můj život dostatečně fotogenický?“ (z textu kapely Tata bojs). Do podivné hodiny tělocviku vstupuje nová spolužačka, která nemá profil na sociální síti facebook. Žije takový člověk vůbec plnohodnotný život, vidí to, co ostatní, nebo vidí dokonce víc? Text reflektuje společné téma žáků LDO, vznikl na základě diskusí a úvah kolektivu, jeho výslednou podobu sepsal pedagog. Inscenací prolíná Platónovo Podobenství o jeskyni, podle kterého vznikl i název představení, potažmo celého souboru.

Více

Festival

Festival "Um bez přestávky"

Po generálce v minulém školním roce nás čekala oficiální akce "Um bez přestávky" (ve dnech 4. - 7. 10. 2012) naplněná workshopy, projekcí studentských filmů, koncerty a hlavně divadelními i jedním tanečním představením. Akce trvala celkem čtyři dny a naši žáci se zúčastnili tří festivalových dnů. Jsou plni mnoha inspirativních zážitků i nových praktických zkušeností. Ze společného pobytu máme i několik fotografií (z představení, dílny improvizace i foto zamyšleného pedagoga).

Více

Přijetí nových žáků do LDO

Přijetí nových žáků do LDO

Náš obor přijal několik nových členů a hned se začal chystat na festival "Um bez přestávky".

Více